Pelsdyr: En lang debatt

Pelsdyr: En lang debatt

I Norge i de seneste årene, har det vært mange og hyppige debatter om pelsdyr. Vi har pelsdyrnæringen i den ene siden som mener at det skal være lovlig og begrunner det med at det skaper arbeidsplasser, penger inn i statskassen, og at det er et stor marked for pelsdyr, men de syns også at det skal være god kontroll på det. Og på den andre siden har vi mange organisasjoner som jobber for dyrs rettigheter.

Hva er det som gjør at folk ønsker å kjøpe klær av pels? Alle har vel lest i aviser, sett debatter, og hørt på radioen om hvordan disse dyrene blir behandlet, for å gi de velstående den pelsen de mener de har krav på. Et av de mest omdiskuterte dyrene er jo selvfølgelig mink. Mink blir som regel satt i bur over lengere tid sammen med flere andre mink. Skal det være riktig å holde mink og andre dyr fanget fordi noen vil ha pelsen deres?

Mink holdes fanget

Dersom du går inn i en minkfarm, og ser alle burene på rekke og rad, vil du også se at minkene er skadet. Det skaper følelser hos folk. Mennesker blir irriterte, og lei seg over at noe sånt kan skje i Norge i 2015. Men det skjer hver eneste dag.

Jeg skal fortelle litt om hvordan mink reagerer når den blir holdt i fangenskap over lengre tid.

  • Den får store atferdsforstyrrelser og gjør gjentatte bevegelser. Det vil si at den for eksempel går rundt i sirkel over lengere periode.
  • Den blir utsatt for massiv stress.
  • Den prøver febrilsk å komme seg ut, og vil bruke sine poter til å prøve å komme seg ut.
  • Minken kan bli forvirret å prøve og bite av seg kroppsdeler.

Mink skader seg selv i fangenskap

Det er mange ting som gjør at disse dyrene ikke har noe i et bur å gjøre. Mange mennesker er engasjerte, og med kunnskap følger forståelse og innsikt, noe som bidrar til at mennesker endrer standpunkt i denne saken. Hva tenker du?

(Visited 107 times, 1 visits today)