Veganermat

Veganerbar

Veganerbar

I det siste så har jeg gått rundt å fantasert litt om mulighetene for å starte opp en veganerbar. Jeg vet jo at det finnes veldig mye bra i Oslo, men det hadde vært morsomt å selv prøve meg på dette. Litt for å spre veganergleden, og vise verden at det finnes så utrolig mye godt. Så kunne jeg brukt veganerbaren min som base for å spre informasjon om dyrenes velferd. Kanskje jeg kunne fått til et samarbeid med butikkene også, slik at jeg kunne fått noe av den maten de allikevel skal kaste.

Jeg har sjekket litt rundt om ulike muligheter for litt startkapital. Jeg tenker jo ikke å starte noen store greier, men jeg vil trenge litt utstyr for å komme i gang. I tillegg kan det koste litt å leie lokaler, så inntil jeg eventuelt får laget meg ei lita bu, så må jeg kanskje leie noe billig. Det finnes jo så mange muligheter i Norge i dag, og det er kjempeenkelt å ta opp forbrukslån til slike formål. Det er iallefall godt å vite at jeg har den muligheten når jeg skal etablere meg.

Jeg tenker jo som sagt ikke  å gjøre noe stort ut av det. Til å begynne med bare på Søndager, for eksempel. Alle har jo godt av litt veganermat etter en helg med mye snop og fet mat. Tenk så koselig å kunne ha en plass der familier kan komme, og ta med barna sine. Et sted der barna kan gjøre seg noen tanker om dyrene, naturen og om sitt verdigrunnlag. Et sted der de kan få sunne interesser og input!

Dette er en drøm som har kommet mer og mer de siste ukene. Jeg tror nesten jeg må forsøke å realisere den!

Veganer bar

Les Mer

Gode filmer om dyrevennlige livsstiler

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele med dere min lille liste over gode filmer om vegetarianske livsstiler. Filmene har ulike fokus, og det er ulike filosofiske og etiske grunner som ligger til grunn. Jeg tenker at alle filmene har noe bra og komme med, og de får sitt publikum til å tenke seg om, og forhåpentligvis reflektere over hvilken livsstil en har.

 • Cowspiracy  er en film som har gjort et sterkt inntrykk på mange mennesker, og en god del har nok fått det siste sparket de trengte for å bli vegetarianere. I denne filmen får du både fakta, og den fokuserer på miljøet. Noen vil selvsagt mene at denne filmen er konspiratorisk, men slike meninger vil det kanskje alltid være om ting som «går mot strømmen». 

 • Forks over knives handler mer om helse og kosthold.

 • Earthlings er en film som har hjulpet flere mennesker med å ta valget om å bli vegetarianer. Den er kraftfull, og vekker følelser. Mange orker rett og slett ikke å se den, så sterkt er budskapet som kommer fram. Jeg ville gjerne delt traileren her, men pga de sterke bildene, så velger jeg å ikke gjøre det. Du kan enkelt søke opp denne filmen selv på youtube.
 • 101 – Reasons to Go Vegan er en liten snutt på youtube som gir deg gode grunner til å ta valget og steget fult ut.

Les Mer

6 viktige næringsstoffer

6 viktige næringsstoffer

Er du, eller vurderer du å bli vegetarianer, så finnes det visse næringsstoffer du skal være spesielt oppmerksomme på, og vite litt om. Jeg viser deg noen av disse 🙂

 • Jern: Jern er viktig for å danne de røde blodlegemene. Kvinner er spesielt utsatt for å få jernmangel. Dessuten er det vanlig blant barn og unge og få mangel på dette. Husk på at du trenger Vitamin C sammen med Jern, for at kroppen skal klare å ta opp Jern, og benytte seg av det.
 • Vitamin D: Vitamin D er viktig for at kroppen skal klare å ta opp kalsium og mineraler. Vitamin D er også noe som mange i befolkningen mangler. Vår viktigste Vitamin D kilde er solen. Kosttilskudd med Vitamin D er et viktig supplement for veganere.
 • Selen: Selen er viktig for å beskytte oss mot frie radikaler, som når de blir mange nok, kan angripe arvestoffet i cellene våre. Kommer disse ut av kontroll, kan det lede til dødelige sykdommer. En viktig kilde for Selen finnes i Paranøtter. 3-4 paranøtter dekker ditt daglige behov for Selen!

Paranøtter

 • Omega 3: Det er en myte at Omega 3 bare finnes i fisk. Det finnes tilgang til dette næringsstoffet i mange varer. Blant annet finner du det i valnøtter, rapsolje, gresskarkjerner og ulike bladgrønnsaker. Omega 3 er viktig blant annet for hjernen vår.
 • Vitamin B12: Beriket plantemelk og kosttilskudd er de viktigste veganske kildene til Vitamin B12. Det er vanlig at mennesker som ikke er veganere, også får i seg for lite B12. B12 er bl.a. viktig for nervesystemet.
 • Kalsium: Kalsium er viktig for bygging og vedlikehold av skjelettet ditt. Spiser du et variert vegansk kosthold med berikede soyaprodukter, så sikrer du deg din daglige dose av kalsium.

 

viktige næringsstoffer

Les Mer

Egg og bevissthet

Egg og bevissthet

Er du en av de som alltid velger egg fra frittgående høner foran egg fra burhøns? Det er veldig bra, og vi må begynne en plass. Men har du tenkt på hvor mye egg fra burhøns du spiser allikevel? Det er så mye vi ikke tenker på. Alle egg som du finner i diverse ferdigprodukter og halvfabrikater er egg fra burhøns! Så dersom du nå tar deg en tur i kjøkkenskapet ditt og plukker bort alle de matvarene som inneholder egg- hvor mange varer blir da igjen i skapet?

Det aller beste alternativet er selvsagt å lage all mat selv fra bunnen. Det er ikke alltid så gjennomførbart. Da finnes det andre alternativer: lag mat uten egg. Så slipper du å lure på om mate du spiser inneholder egg fra burhøns eller ikke.

Her er en kjempegod oppskrift på steinalderbrød uten egg. Jeg lager to brød hver gang jeg lager de, og spiser et brød i uken. De er holdbare, kan fryses og inneholder ikke egg 🙂

Du trenger:

 • 7,5 dl vann
 • gjerne litt olje eller litt soya melk (et par spiseskjeer bare, men det kan også sløyfes)
 • 5 ss Fiber Husk
 • 2 ts salt
 • Ca. 140 g av hver: Valnøtter, mandler, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø
 • Litt rosiner eller tørkede aprikoser eller andre ting du synes er godt.

Fremgangsmåte:

 • Mål opp  140 g linfrø og ha i en stor skål. Kok 4 dl vann og hell over linfrøene. Rør litt rundt med en skje og la det stå for å bli til «linfrølim».
 • Mål opp 140 gram av hver av  de andre nøttene og frøene.
 • Bland de sammen med Fiberhusk og salt.
 • Nå kan du helle i de resterende 3,5 dl. med vann i skålen med «linfrølimet»  og rør rundt.
 • Hell alt ‘det våte’ over i bollen med alt ‘det tørre’. Rør raskt rundt slik at det tykner.
 • Til slutt heller du massen over i en form eller to og steker brødene på 200 grader i en time.

Mmmmmm, kjempegodt med honning på 😉

 

Les Mer

Oppskrift på en god Grønnsaksburgere

Oppskrift på en god Grønnsaksburgere
I dag vil jeg dele oppskrift på en god grønnsaksburger med dere. Aller først lager du en «farse» av grønnsaker. Du trenger til sammen ca. 9 dl finkuttet grønnsaker. Jeg brukte følgende;

 • 2 løk
 • 2 gulrøtter
 • stilken av 1 brokoli + noen av buskene
 • ½ blomkål
 • 2 fedd presset hvitløk

I tillegg trenger du:

 • 2 dl røde linser
 • 3 dl havregryn
 • 1 blokk eller 3 teskjeer tørr grønnsaksbuljongpulver.
 • 1 ss paprika
 • Salt og pepper.

Slik gjør du:

Finhakk grønnsakene og kok dem møre sammen med de røde linsene. Men ikke kok løk og hvitløk. Grønnsakene skal ikke bli myke, kun litt møre. De skal ha tyggemotstand. Bland grønnsakene med de andre ingrediensene og bruk en stavmikser for å lage det til litt mos. Det skal være biter i farsen, så ikke lag den til helt mos. Men sørg for at de største bitene blir små.

Form små boller eller burgere til den størrelsen du ønsker, og stek de på middels varme på begge sider, ca. 5 minutter på hver side. Jeg holder de som er ferdige varme i stekeovnen mens jeg steker ferdig resten.

Som tilbehør smaker det godt både med blomkål og pastinakk mos (da får du brukt opp blomkålen) og hjemmelaget potetmos.

Så godt, så enkelt og så billig. God middag 🙂

En annen bild pa grønnsaksburgeren

Les Mer

Veganisme

Veganisme

Hva er en veganer?

En veganer er en person som ikke spiser mat som har animalsk opprinnelse. De fleste som lever som veganer gjør dette av etiske grunner. Det handler om respekt for både dyr og seg selv. Stadig flere mennesker velger å leve som veganer. Det finnes mye god og næringsrik mat i planteriket. Et raskt søk på internett viser deg at det finnes et hav av oppskrifter i mange kategorier. Burgere, taco, gryteretter, supper, salater, brød, wok. Ja, listen er lang, bare fantasien setter grenser.

Norsk vegansamfunn definerer veganisme slik: «Ordet “veganisme” betegner en levemåte som søker å ekskludere — så langt det er mulig og praktisk — alle former for utnytting av og grusomhet mot andre dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For fødens del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er laget helt eller delvis av dyr».

Så veganisme handler om mer enn maten. Det er en livsstil. Ett sett med verdier og holdninger. Veganisme handler om respekt for alt som er levende, og likeverd for alle dyreraser. Til forskjell, så beskriver begrepet «vegetarianer» en person som ikke spiser fugl, fisk eller kjøtt. Det sier ingenting om personens begrunnelse for sitt valg. For mange handler dette om helsemessige spørsmål, og de lever på en vegetarisk diett. Mange vegetarianere spiser dyreprodukter som melk, ost, egg og honning. Det gjør ikke en veganer. En veganer er også bevist hvilke andre produkter han bruker.

Og bare for ordens skyld – jeg er veganer. Dette er et valg som jeg tok som tenåring. Livsstilen er noe jeg har vokst inn i, etter hvert som jeg har tilegnet meg kunnskap og ferdigheter. Det er viktig å sette seg inn i de ulike matvarenes næringsinnhold, og sørge for at kosten inneholder alt det jeg trenger. Det finnes impulsive mennesker som slutter å spise animalske produkter, som mangler kunnskap om gode erstatningsprodukter, og som dermed ender opp med mangelsykdommer og plager. Heldigvis er det mye hjelp og veiledning og hente hos norsk vegansamfunn.

Husk at veganisme er en prosess, og den starter med bevissthet!

Les Mer