Veganisme

Veganisme

Hva er en veganer?

En veganer er en person som ikke spiser mat som har animalsk opprinnelse. De fleste som lever som veganer gjør dette av etiske grunner. Det handler om respekt for både dyr og seg selv. Stadig flere mennesker velger å leve som veganer. Det finnes mye god og næringsrik mat i planteriket. Et raskt søk på internett viser deg at det finnes et hav av oppskrifter i mange kategorier. Burgere, taco, gryteretter, supper, salater, brød, wok. Ja, listen er lang, bare fantasien setter grenser.

Norsk vegansamfunn definerer veganisme slik: «Ordet “veganisme” betegner en levemåte som søker å ekskludere — så langt det er mulig og praktisk — alle former for utnytting av og grusomhet mot andre dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For fødens del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er laget helt eller delvis av dyr».

Så veganisme handler om mer enn maten. Det er en livsstil. Ett sett med verdier og holdninger. Veganisme handler om respekt for alt som er levende, og likeverd for alle dyreraser. Til forskjell, så beskriver begrepet «vegetarianer» en person som ikke spiser fugl, fisk eller kjøtt. Det sier ingenting om personens begrunnelse for sitt valg. For mange handler dette om helsemessige spørsmål, og de lever på en vegetarisk diett. Mange vegetarianere spiser dyreprodukter som melk, ost, egg og honning. Det gjør ikke en veganer. En veganer er også bevist hvilke andre produkter han bruker.

Og bare for ordens skyld – jeg er veganer. Dette er et valg som jeg tok som tenåring. Livsstilen er noe jeg har vokst inn i, etter hvert som jeg har tilegnet meg kunnskap og ferdigheter. Det er viktig å sette seg inn i de ulike matvarenes næringsinnhold, og sørge for at kosten inneholder alt det jeg trenger. Det finnes impulsive mennesker som slutter å spise animalske produkter, som mangler kunnskap om gode erstatningsprodukter, og som dermed ender opp med mangelsykdommer og plager. Heldigvis er det mye hjelp og veiledning og hente hos norsk vegansamfunn.

Husk at veganisme er en prosess, og den starter med bevissthet!

(Visited 138 times, 1 visits today)